Delebolig

 

Megatrend har ramt København: Delebolig er blevet løsningen

I KøbenhavnLiv Østerbro fortæller Curt Liliegreen i et indlæg “Megatrend har ramt København”, om dilemmaet ved at være på boligjagt, når der ikke er boliger nok. Delebolig er derfor blevet løsningen. Med så mange, som søger at bo i København, er det blevet populært at dele bolig både som familie og alene. Antallet af folk med ønske om at være københavner eller at bo i nærområdet overstiger nemlig antallet af boliger og lægger pres på alle boligsøgendes mulighed for at få drømmelejligheden.

Deleboliger gør drømmen mulig for langt flere.

 

Flere og flere  vælger i dag at dele en lejebolig for at få økonomien til at hænge sammen og samtidig nyde godt af det sociale ved at bo sammen. Næsten halvdelen af alle studerende bor i deleboliger. Men selvom det både kan være hyggeligt og økonomisk smart, så kan mangel på kontrakter og uklare aftaler lidt for nemt føre til konflikt. En vigtig faktor, som mange enten glemmer eller måske endda undgår, er at lave klare aftaler om depositummet og de forpligtelser, der følger med, når man deler en bolig.

 

Lejekontrakt – MUST HAVE fra starten

Når flere bor sammen i en lejebolig, er det ofte kun én person, hovedlejeren, der står på lejekontrakten med udlejeren. Denne person har de formelle rettigheder og pligter overfor udlejeren, herunder ansvaret for husleje og vedligeholdelse af boligen. De andre beboere i boligen betragtes som fremlejere og skal have en fremlejekontrakt med hovedlejeren for at sikre, at deres rettigheder og pligter er tydeligt defineret. Uden en klar aftale kan det føre til uenigheder, især når det kommer til økonomiske spørgsmål som depositum.

 

Depositum – Hvem har ansvaret

Hovedlejeren, der har underskrevet lejekontrakten med udlejeren, er typisk den person, der betaler hele depositummet til udlejeren. Dette depositum er en sikkerhed for, at boligen afleveres i god stand ved fraflytning, og det bruges til at dække eventuelle skader eller mangler, når lejemålet ophører.

 

Men hvad sker der, hvis en af fremlejerne forårsager skader på boligen? Da fremlejere ikke har det direkte forhold til udlejeren, vil hovedlejeren være ansvarlig for eventuelle krav om skader, selvom det ikke var denne person, der forårsagede dem. Det betyder, at hovedlejeren kan stå tilbage med et trukket depositum og blive nødt til at kræve pengene fra fremlejeren – en situation, der kan føre til akavede eller endda alvorlige konsekvenser.

For at undgå denne type problemer er det afgørende, at der fra start laves klare aftaler om depositummet mellem hovedlejer og fremlejere. Det kan være, at hver fremlejer betaler en del af depositummet direkte til hovedlejeren som en del af deres fremlejeaftale, og at der aftales regler for, hvordan ansvaret for eventuelle skader fordeles.

 

Klare rammer sparer jer for konflikter

Manglende kendskab til ansvaret for depositum, rettigheder og pligter kan skabe spændinger i deleboliger. For at undgå dette anbefaler RentersHero at lave både en leje- og fremlejekontrakt samt en skriftlig aftale om depositum og praktiske hverdagsopgaver. Det giver jer klare rammer, så I undgår unødvendige konflikter.

 

RentersHero tilbyder en række skabeloner og vejledninger, der gør det nemt at få styr på det praktiske i deleboligen, herunder håndteringen af depositum og ansvaret for skader. Ved at få styr på det fra starten, kan I undgå potentielle problemer og nyde bofællesskabet uden bekymringer.

Relaterede artikler

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få råd til andet end vandmelon beskyt dine rettigheder som lejer

15% rabat

brug koden: nynu15